Elsődleges webcím választás www vagy http

Elsődleges webcím választás: www vagy http

A Google különböző oldalként kezeli a www-s, illetve a www nélküli domainen található honlapot. Olyannyira különbözőnek tekinti, hogy akár más pageranke lehet a www.peldaoldal.com-nak, illetve a peldaoldal.com-nak, www nélkül. A linképítést megkezdése előtt el kell dönteni, melyik változatra gyűjtjük a linkeket.

A választásunk, hogy www vagy http címet választunk nem befolyásolja a találati rangsorolásunkat, ezt alátámasztja a Google hivatalos állásfoglalása is, amit ide kattintva elolvashatunk. A különbség a két változat között sokkal inkább technikai, illetve részben személyes preferencián alapul. Azonban fontos tudni, hogy az egyszer meghozott döntésünket később már csak bizonyos veszteségek árán tudjuk megváltoztatni. Mivel a később megváltoztatott URL új oldalnak minősül, ebből adódóan hátrányba kerül a korábban indexelt oldalakkal szemben. A domain “életkorával” kapcsolatosan itt olvashat.

A WWW (Word Wide Web) címek minden esetben egy domain-hoz vagy subdomain (aldomainhoz) tartoznak és minden esetben egy webszervert érünk el vele. Ezzel szemben a HTTP (HyperText Transfer Protocol) egy hálózati protokoll ami hálózati rendszerekben is használnak két végpont közötti adatátvitelre.

Az oldalak lekérésére szolgáló protokoll neve HTTP (HyperText Transfer Protocol – hipertext-átviteli protokoll), szöveges alapú kérés-válasz protokoll, amely TCP fölött működik, akárcsak az SMTP. A tartalom lehet egyszerűen egy lemezről leolvasott dokumentum vagy egy adatbázis-lekérdezés és programvégrehajtás eredménye.

A HTTP protokollra épül a WWW protokoll is, így az nem megkerülhető akkor sem ha a WWW verzió mellett döntünk. Tehát kétféle webcím struktúra közül kell választanunk, melyek így fognak felépülni kinézni:

http://peldaoldal.com vagy http://www.peldaoldal.com

A www talán professzionális benyomást kelt, azonban mikor volt utoljára hogy www taggal egy gépelt be egy webcímet? A választás teljesen szubjektív, személy szerint “meztelen”  http://peldaoldal.com felépítést preferálom. Bárhogy is döntsünk a megoldás az, ha az egyik változatot (mondjuk a www nélkülit) átirányítjuk a másikra (a www-re), s egyben jelezzük a Google felé, hogy ez végleges (301 típusú) átirányítás.

Az átirányításhoz Apache-szerver esetében a .htaccess nevű, a hozzáférési megszorításokat tartalmazó fájlt kell módosítanunk a következő képen:

www.peldaoldal.com címet a http://peldaoldal.com átirányítani

RewriteEngine on
 RewriteCond %{HTTP_HOST} .
 RewriteCond %{HTTP_HOST} !^peldaoldal\.com
 RewriteRule (.*) http://peldaoldal.com/$1 [R=301,L]

http://peldaoldal.com címet a www.peldaoldal.com átirányítani

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^peldaoldal.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.peldaoldal.com/$1 [L,R=301]

Amennyiben hibát tapasztalunk az oldal működésében töröljük a .htaccess fájlt és a szerver generál egy új, alapbeállításokkal operáló állományt.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is