Domain szerepe, értelme és jelentése

Domain szerepe, értelme és jelentése

Domain szerepe, értelme és jelentése a domain (ejstd: domén) nevet sokszor a weboldallal azonosítják, akadt olyan ügyfél aki büszkén állította, hogy 2 fontért vett egy webhelye. Később erről kiderült, hogy csak egy domain nevet foglalt le és ezt kellett később kibővíteni jóval magasabb áron mintha az egész csomagot (domaint és tárhelyet) egyben vásárolta volna meg.

A domain név elsődleges célja a könnyebb megjegyezhetőség. A számítógépek számára minden csak 0 és 1, ezt magasabb implementáción decimális számokkal jelölhetjük. Minden hálózatban működő számítógépnek van egy IP címe. Az IP cím úgy működik mint az irányítószám, léteznek szerverek melyeken csak egy weboldal működik azonban akad olyan is ahol több száz oldal működik ilyenkor egyszerre.

Ilyenkor a szerver kiosztja az alhálózati IP címeket (mint házszámokat) és így tálának rá a weboldalunkra felhasználók és a keresőmotorok. Ezeket a bonyolultul számkombinációkat domain nevek mögé rejtik, így egyszerűbben tájékozódhatunk a világhálón. Amikor a böngészőnkbe beírunk egy weboldalcímet a számítógépünk megnézi a „listában” szerepel e már ez a domén. Ha nem akkor egy üzenetet küld a DNS szerver számára, hogy mondja meg ki a begépelt domain név. A DNS szerver kikeresi a saját adatbázisából a cél szerver IP címét és elküldi a mi gépünknek.

Egy domain három részből áll (pl: https://www.miklosmarinov.com)

http://www. egy domaint írhatunk www taggal és e nélkül is. Legtöbb esetben ugyan oda fog minket vezetni a böngészőnk. Azonban előfordulhat, hogy teljesen máshová lyukadunk ki, mivel a két típus két különböző webhelyet takar. Erre manapság a Google és a többi kereső miatt érdemes odafigyelni, mert könnyen lehet, hogy a weboldalunkat két különböző címen indexelik és ezért “büntetést” kapunk. A témával kapcsolatos írásunkat elolvashatod ide kattintva.

miklosmarinov Ez az általam szabadon választott domain név.

.com Ezt hívják úgynevezett TLD Top Level Domain-nek, magyarul legfelsőbb szintű tartománynév. Ezek lehetnek ország kódok ( .hu, .co.uk .de, .it), szervezeti rövidítés (.org, .mil, .eu) illetve egyéb nevek ( .news, .info, .xxx).

A domain név és a tartománynév összekapcsolódik, vagyis elképzelhető, hogy az általunk kiválasztott domain név nem elérhető az egyik tartományban  (például a .hu kiterjesztés foglalt) de elérhető .com, vagy .co.uk kiterjesztéssel. Ilyenkor érdemes elgondolkozni, alternatív tartomány neveken is. Mivel ma a domain nevek egyre inkább háttérbe szorulnak, letöbb esetben a Google vagy a Facebook-ról érkezik a látogató, mivel a felhasználók egyre ritkábban gépelnek be domain-eket a böngésző címsorába.

Ha tetszett a cikk. oszd meg másokkal is