Mi jelent a reszponzív webdesign?

Mi jelent a reszponzív webdesign?

Röviden összefoglalva a reszponzív design rugalmasan alkalmazkodik a különböző böngészők képernyőjének méretéhez annak érdekében, hogy optimális megjelenést biztosítson a felhasználónak. A reszponzív vagy mobil kompatibilis design a legkényelmesebb és legteljesebb felhasználói élményt biztosítja a látogatónak bármilyen eszközön böngészik weboldaladon. A technológiát az egyre többféle méretű kijelző megjelenése hívta életre. Egy olyan megoldásra volt szükség, mely mobiltól az asztali számítógépekig, minden eszközön képes megjeleníteni közel azonos megjelenéssel és tartalommal.

A korábbi fix szélességű elrendezéssel készülő weboldalak már nem tudtak optimálisan megfelelni a mobileszközök által támasztott igényeknek. Néhány weboldal készített ugyan szeparált mobilos weboldalakat még a reszponzív design megjelenése előtt. Ez azonban a legtöbb, kisebb weboldal számára nem volt igazán járható út, arról nem is beszélve, hogy akár a munkaigényt (karbantartás, fejlesztés), akár a SEO-szempontokat tekintve nagyobb kihívást jelentett. Akik pedig nem készítették el a szeparált verziójukat, azok nagy kijelzőkre optimalizált oldalai szinte teljesen használhatatlanok voltak a mobilok kis kijelzőjén. Ez pedig nem segíti elő a látogatók megtartását, akikből egyre többen vannak olyanok, akik mobilon böngésznek a világhálón. Az okostelefonok és a táblagépek villámszerű terjedésével ma már evidens, hogy egy weboldalt minden eszközre optimalizáljunk.

Nézted már a saját weboldalad mobiltelefonnal?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megnézd! Ugyanis amennyiben a honlapod kizárólag asztali gépekre és laptopokra optimalizálta a fejlesztő, akkor az mobilon valószínűleg használhatatlan, vagy legalábbis élvezhetetlen. Ha a látogatód teljes szélességében nézi a weboldalad, akkor nem tudja elolvasni a szöveget, mert túl aprók a betűk. Ha viszont akkorára nagyítja az oldalad, amit már a mobilján is el tud olvasni, akkor a szövegnek csak egy részét látja. Így bár bejön a látogató a weboldaladra, de mivel nehezen tudja kezelni, ezért otthagyja.

Amennyiben weboldalad nem reszponzív vagy mobilbarát, abban az esetben annak teljes felülete megjelenik a mobilkészüléken. Mit jelent ez? Alig lehet elolvasni a tartalmat olyan kicsik a betűk, folyamatosan zoomolni kell és külön nagyító kell ahhoz, hogy észrevegye a felhasználó a gombokat. Ez pedig csökkenti a mobillal böngésző látogatóid számát. Ma már a felhasználók döntő többsége arra számít, hogy egy cég mobilos weboldala legalább ugyanolyan jó, mint a desktopos verzió, sőt jobb. Várják a mobilhoz kapcsolódó extra funkciókat, és komoly csalódást okoz nekik, ha egy korábban PC-s monitoron használt weboldalt menet közben a telefonjukon nem tudnak a megszokott módon használni.

Ha meg akarod tudni, hogy reszponzív-e a weboldalad, vagy bármely más weboldal, akkor mindössze annyit kell tenni, hogy meglátogatod a Google saját tesztoldalát és begépeled az ellenőrizni kívánt weboldal hivatkozását. A Google PageSpeed Insights eléréséhek klikkelj ide. Amennyiben az oldalad alacsony pontszámot kapott, vagy értékelhetetlen lett meg is találltad az egyik lehetséges indokot a weboldalad alacsony látogatottságához.

Ahogy egyre több lesz a mobileszköz, vagyis az okostelefonok és a tabletek, már nem is igazán azt várjuk el egy weboldaltól, hogy “mobilbarát” legyen. Inkább azt, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa a felhasználóknak minden eszközön. A reszponzív design pedig pont a felhasználói élmény ilyen irányú optimalizálásában segít, de egyszerűbbé teszi a keresőoptimalizálási munkát, és hosszú távon időt és pénzt is megspórol neked.

Amennyiben kérdésed van a témával kapcsolatban, vagy tanácsra van szükséged, lépj kapcsolatba velem az oldal alján található csevegő modul segítségével.