Arculatkészítés és logótervezés kapcsolata

Arculatkészítés és logótervezés kapcsolata

Ahhoz megragadjuk az emberek figyelmét, minőségi megjelenítéssel is meg kell támogatni a vállakozásról kialakítandó képet. Meg kell teremteni azt az egyedi, azonnal felismerhető arculatot, amely a szolgáltatásodhoz és termékedhez kötődik. Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos egy cég önmeghatározásában és kommunikációjában az arculattervezés.

Arculattervezés címszó alatt azonban sokunknak csak egy jól elkészített logó képe ugrik be. Igaz, hogy egy jó logóra elég csak ránézni, és már elő is hívja az adott márkához kapcsolódó élményeinket és benyomásainkat, ami arculattervezési szempontból egy kiváló és nagyon fontos dolog. Ám a logó még közel sem minden, csak egy eleme annak az egésznek, amit arculattervezés néven szokás emlegetni.

ARCULAT: A vizuális eszközök összessége, amelyek segítségével egy márkát képviselnek. Arculattervezés során egy kialakított stílust kell követnünk, azért, hogy az arculat egységes maradjon a különböző megjelenési formákban is. Mint például a logó, színvilág, formák, tipográfia. Továbbá minden olyan grafikai elem, ahol ez az arculat megjelenik – névjegykártya, levélpapír, weboldal, brossúra, csomagolás, prezentációs anyagok, kültéri hordozók, stb.

Egy megfelelően összeállított céges arculatterv összhangban van a cég filozófiájával, értékeivel, minden olyan tevékenységgel amit a vásárlók, partnerek, ügyfelek felé kommunikál. Vagyis az arculat képezi a cég hírnevének alapját, vizuális megjelenését.

 

LOGÓ: A logó a központi, identitás meghatározó eleme az adott cégnek és magának az arculattervezésnek is. Segít a fogyasztónak megismerni a márkát, emlékezni rá, később pedig megosztani az élményeit vele kapcsolatban. A logónak kommunikálnia kell a cég profizmusát, megbízhatóságát, de nem feltétlenül az emblematikus megjelenés által. Vagyis a logónak nem feltétlenül kell reflektálnia a cég szakterületét. Érdemes megnézni a legnagyobbak logóit. Az Apple kapcsán azt hihetnénk, hogy kukacos almákat termelő vállalkozásról van szó, a Windows pedig nem más, mint nyílászárócserére szakosodott építőipari cég.

Minél inkább törekszünk a leíró logó elkészítésére, annál inkább ellehetetlenül az egyedisége, annál inkább sablonossá válik, amilyen már százszámra található a piacon. Vegyünk alapul egy biztonságtechnikai vagy őrző-védő céget! Mit látunk? Pajzsokat. Mindenhol csak pajzs… Ember legyen a talpán, aki az ezer pajzsos logó közül azonosítani tudja azokat a cégeket, amelyek számára szimpatikusak, megnyerőek vagy amelyekkel már találkozott. Ilyen esetekben sokkal előnyösebb egy kreatív ötlet és megoldás, mint beállni a sorba és elkészíteni a századik sablonos logót. Ezekben az esetekben szinte kötelezően el kell térni a kliséktől.

Ha tetszett a cikk, osszd meg másokkal is