Linképítés, keresőoptimalizálás azaz a SEO alapjai

Linképítés, keresőoptimalizálás azaz a SEO alapjai

A keresőoptimalizálás sajnos nem adható általános útmutató, mivel a Google folyamatosan fejleszti és változtatja a keresési algoritmusait. Ebből adódóan ami ma jól bevált módszernek  holnapra elavulttá válhat. A Google algoritmusa ma már minden mindennel összefüggésbe hoz, melyen régi az oldalunk, ki hivatkozik az oldalunkra, megjelenik e az oldalunk a közösségi oldalakon, és ha igen, akkor mekkora népszerűsége.

Mára a keresőoptimalizálás egy komplex feladat, 2016-ban a Google közel 400 különböző algoritmus alapján rendszerezi és rangsorolja az oldalakat. Éppen ezért már nem elégséges pusztán kulcsszavakkal operálni, sőt amennyiben ha túl sűrűn használunk egy kulcsszót akkor az a Google félrevezető információként értékeli és hátrébb sorolja az oldalunkat. Ebből adódóan kulcsszavakon kívül a meta tagek teljesen háttérbe szorultak.

Mennyiség helyett a minőségen a hangsúly

2014-től a Google előrébb helyezi azokat az oldalakat, ahol folyamatos frissített tartalom is található a statikus oldalakkal szemben.  A  jó minőségű, eredeti, egyedi cikkek, megfelelő kulcsszavakkal, valószínűleg sikeresek lesznek a közösségi oldalakon, látogatókat vonzanak az oldalunkra ezzel növelve annak értékét. Közösségi oldal esetében nem csak a Facebookra kell gondolni, természetesen a Google előtérbe helyezi a saját Google+ platformját, így a Facebook rajongói oldal után ennek létrehozás legyen a következő lépés. De ne feledkezzünk meg Twitter, Linked

Webdesign fontossága, oldal betöltés, mobil megjelenés

2015-től a Google irányelvei szerint az egy másodperc alatti az oldalbetöltődés az ideális, ennél lassabb oldalmegjelenítés, büntetéssel vagyis hátrasorolással jár. Egy átlagos weboldal mérete 2016-ban 2,2 MB volt, ez 15% több az előző évhez képest.  A Google javaslata alapján 200 milliszekundum alatt kell, hogy legyen az első byte betöltődésének az ideje (TTFB) azaz a szerver válaszidő. Kritikus, hogy ne legyenek blokkoló források, amik késleltetik az oldal megjelenítését. Ezt első sorban a szerverünk sebessége, vagy leterheltsége, illetve a domain-hez tartozó névszerver sebessége határozza meg.

Webdesign fontossága, oldal betöltés, mobil megjelenés

Szintén ebben az évben kapott nagyobb hangsúlyt a mobil eszközökön való megjelenés prioritása, mivel ebben az évben az internetes böngészés közel 50% valamilyen mobil eszközön keresztül zajlott. Vagyis oldalunknak nemcsak a számítógép monitorán kell kiválóan működnie, hanem telefonon is.  A mobil kompatibilitás feltételei, hogy az oldal ne használjon olyan megoldásokat, amit a mobil eszközök nem tudnak megfelelően kezelni (pl. Flash).

Használjunk megfelelő szövegméretet, amely mobilon is nagyítás nélküli olvashatóságot biztosít. A tartalom igazodjon a képernyőmérethez, elkerülve így a látogatók általi vízszintes görgetés szükségességét. Illetve a hivatkozások olyan távolságra legyenek elhelyezve egymástól, hogy könnyen lehessen érintéssel navigálni azokon keresztül.

A Google elérhetővé tett egy mobil tesztoldalt, valamint egy a különböző böngészőben való megjelenést ellenőrző eszközt. Vagyis mára a hatékony webes jelenléthez és a keresőoptimalizáláshoz már elengedhetetlen a dinamikus és mobilkomptatbilis weboldal. Amennyiben kérdése van vagy segítségre lenne szüksége forduljon hozzám bizalommal.

Ha tetszett a cikk, ossza meg másokkal is